Home » Menorca: alles wat je moet weten

Menorca: alles wat je moet weten

Geit op Menorca

A poc a poc oftewel beetje bij beetje. Dat is waar de inwoners van Menorca voor leven. Vrijwel alles wat ze doen, draait om ontspanning en het genieten van elk moment op aarde. Maar wat voor soort eiland is het eigenlijk? Wat voor vakantie kan ik verwachten en wat zijn nou echt dingen die ik moet weten voor mijn bezoek? In deze post wordt het prachtige eiland Menorca kort uitgelicht.

Soort eiland

Het eiland behoort tot de Balearen en ligt naast Mallorca. Waar je bij Mallorca gelijk denkt aan feesten, zon, strand en zee, denk je bij Menorca eerder aan rust, zon, strand en zee. Of misschien denk je wel helemaal nergens aan omdat je hier nog nooit van gehoord heb. Het eiland bestaat uit prachtige witte stranden met strak blauw water. Mede hierdoor wordt het eiland meestal in de zomerperiode bezocht maar dat betekent niet dat het in de winter niet de moeite waard is. Hoewel veel hotels in de winterperiode gesloten zijn, zijn er ook een aantal nog open en dan met name in de hoofdplaatsen Mahón (Maó) en Ciutadella. Rond deze tijd is het de perfecte temperatuur voor verschillende activiteiten als wandelen en fietsen.

Klik hier voor een leuke wandelroute op Menorca

Een aantal plaatsen beginnen met het woord Bini, dat staat voor bezit van zoon van. Gevolgd door een naam als beca of preu. Het eiland bevat vele mooie monumenten die te bezoeken zijn, de meeste zijn vroeger gebouwd op wat hogere delen van het eiland.

Klik hier voor een leuke fietsroute op Menorca

De natuur bestaat met name in het centrum uit een heuvelachtig landschap. Langs de kust zijn er veel rotsen, kloven en grotten met hier en daar wat mooie rots- of zandstranden.

een weg in Ciutudella Menorca
Weg langs de haven in Ciutadella

Goed om te weten

  • Er wordt gebruik gemaakt van de euro.
  • Vrijwel overal wordt er Engels gesproken, daarnaast spreken de bewoners natuurlijk Spaans en sommige spreken ook Frans.
  • Het busvervoer is goed geregeld op het hele eiland en hier kan je de prijzen en bussen vinden. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van taxi´s.
  • De hoofd fietspaden zijn op dezelfde weg als waar de auto´s rijden. Dit kan in het begin even wennen zijn.
  • Over het hele eiland worden scooters, fietsen en auto´s verhuurd.
  • Menorca staat ook wel bekend als buggy Island. Dit is omdat het een perfect eiland is voor kleine kinderen en gezinnen. In het vliegtuig zullen dan ook veel (huilende) kinderen zitten. Toch kiezen de meeste gezinnen voor een all-inclusive hotel. Als je hier zelf niet voor gaat zal je er verder geen last van hebben.
  • Er zijn erg veel supermarkten aanwezig.
  • Het water uit de kraan is eigenlijk geen drinkwater. Koop dus voldoende waterflessen. Deze zijn overal te koop en erg goedkoop.
  • Pomada is een typisch drankje uit Menorca dat bestaat uit gin en citroenlimonade. Als je 18+ bent moet je dit drankje zeker eens proeven, het is erg lekker!
Klik hier voor een weekplanning voor een vakantie naar Menorca

Een deel van deze informatie komt van de travelguide Menorca van Marco Polo (Dörpinghaus & Gawin, 2019)

busstation op menorca
Busstation in Ciutadella
Booking.com

Type vakantie

Op het eiland is veel te zien en te beleven. Je vakantie naar Menorca zal rustig, actief en ontspannend tegelijk zijn. Toch raad ik het niet aan om naar dit eiland te gaan als je tijdens je vakantie veel wilt uitgaan. Het eiland is meer geschikt om even tot rust te komen en te genieten van een mooi stukje om de wereld. Over het eiland zijn er voldoende fietspaden wat het ook geschikt maakt om fietsen te huren. Er zijn voldoende wandel- en fietsroutes aanwezig op het eiland die zeker de moeite waard zijn!

Op een aantal stranden zijn verschillende watersporten te doen, denk aan paddle board, kayakken, het huren van een boot en meer.

Klik hier voor leuke reisactiviteiten op Menorca

Kortom, je moet Menorca vooral bezoeken als je even toe bent aan rust, lekker eten en eventueel een actieve vakantie. Of je kan lekker de hele dag op het strand liggen en af en toe een leuk stadje bezoeken. Op mijn pinterest vind je onder andere een weekplanning en een must see lijst van Menorca, bekijk deze ook zeker!

man and woman boat rowing in sea during golden hour
Paddle board met de zonsondergang

Ben je benieuwd naar een overview van Menorca? In mijn galerij heb ik een collage gemaakt met mijn reisfoto´s van Menorca. Hierdoor krijg je een iets beter beeld van het eiland. Veel plezier op het eiland!

Liefs

Andere berichten over Menorca die je wellicht leuk vind:

  1. Leuke wandelroute door Camí de Cavalls
  2. Leuke fietsroute van Cala en Bosc naar Ciutudella
  3. 5 leuke activiteiten aan de westkant van Menorca
  4. Tips voor je eerste vakantie met je vriend

*Deze post bevat affiliate links

Volg: